Loading...

Projeler Detay

“Çağını Aşan Sultan II.Abdülhamid Han” Projesi İstanbullular İle Buluştu

  • Tarih : 29.03.2018

Yıldız Sarayı Vakfı’nın, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen “Çağını Aşan Sultan II.Abdülhamid Han” projesi kapsamında gerçekleştirilen Fotoğraf Sergisi ve Panel  İstanbul’da, 26 Mart Pazartesi günü gerçekleştirildi.

 

Tarihin perdesini entelektüel birikimle aralayarak, sanat ve tarih bilincinin geliştirilmesinde etkin çalışmalar yürüten Yıldız Sarayı Vakfı, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Gençlik Projeleri Destek Programı çerçevesinde, “Çağını Aşan Sultan II. Abdülhamid Han” Projesi kapsamında düzenlediği “Ufkundan İzlerle Fotoğraf Sergisi”nde, Osmanlı tarihinin en çalkantılı döneminde Sultan II. Abdülhamid Han’ın yaptığı katkıları gösteren eserler, projeler, dönemin ruhunu gösteren enstantaneleri fotoğraflar üzerinden sunuyor.

Proje kapsamında programa katılan çevre ilçelerden 600 liseli öğrencinin izlediği T.C Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda  düzenlenen “Sultan II. Abdülhamid Han ve Çağı Yönetmek Paneli”nde, YSV Mütevelli Heyet  Başkanı  Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu ve  İstanbul Valisi Vasip Şahin’in açılış konuşmalarını müteakip Sultan II. Abdülhamid Han dönemine ışık tutan Belgesel film gösterimi gerçekleştirildi. Konusunda uzman panelistler;  Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,  Yıldız Sarayı Müze Müdürü   Ali İlker Tepeköy, YÖK Denetleme Kurul Üyesi Prof. Dr. Bülent Arı tarafından Sultan’ın kalkınma ve birlik fikrinin öncüsü olması, Yıldız Sarayı’na verdiği önem, devleti idare etme anlayışı, eğitim politikaları, siyasi ve dünya görüşü, hayat felsefesi ve günümüze kadar etkileri devam eden icraatları paylaşılarak, tarihin en çok konuşulan figürlerinden biri olarak hafızalara kazınmış Sultan II. Abdülhamid’in bilinmeyen yönleri ve topluma kazandırdıkları mercek altına alındı.

 

Proje Koordinatörlüğünün yanısıra Panelin Moderatörlüğünü de üstlenen YSV Mütevelli Heyeti Başkanı, 22. ve 24. dönem milletvekili, Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu “Destansı kahramanlıklar ve köklü bir Devlet geçmişine sahip bir milletin gençleri yarınları daha büyük başarılara imza atarak inşa sorumluluğuyla da donanmıştır. Bu sorumluluğu hissetmek ve gereğini yerine getirmek iyi bir eğitim, demokratik ve özgürlükçü bakış açısını sahiplenmek ve pergelinin bir ayağını tarih bilincine sabitlerken pergelinin diğer ucunu Dünya’nın bütün genişliğini içerecek kadar açabilmekle başarılabilir”dedi. Prof. Karahan Uslu “Tarih bilinci barışın değerini anlamak, savaştan ve getireceği acılardan uzak kalabilmek adına en büyük öğretmendir. Sultan II. Abdülhamid Han devlet adamlığı ve liderliğiyle Osmanlı’nın çöküşünü tek başına erteleyen, son gerçek İmparator diyebileceğimiz, doğrudan kıl kadar ayrılmayan İslami duruşundan, opera sevgisine, Sarayına tiyatro inşa ettirip kendi kültürümüz kadar farklı medeniyetlerin kültür ürünlerinden de beslenen bir lider oluşuna, kız çocuklarının eğitim hamlesine öncülük edip, tarihimizde bir kadına “Paşa” ünvanı veren yegane Padişahımız olmasına dek olağanüstü bir örnektir. Sultan II. Abdülhamid Han gerçekleştirdiği eserler ve hizmetler kadar projeleriyle de sadece ülkesini dağılmaktan korumaya çalışan değil, medeniyet yarışında yeniden lider hale getirmek isteyen, hedeflerine kilitlenmiş çağını aşan bir vizyonerdi.” dedi.