Loading...

Haber Detay

Vakfımızın Kültür Ufkumuza Yeni Katkılarının Lansmanı Gerçekleşti

  • Tarih : 17.12.2019

Vakfımızın Göbeklitepe’yi yurt dışında daha güçlü tanıtmaya katkı sağlamak üzere yürüttüğü proje kapsamında, Editörlüğünü Başkanımız Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun üstlendiği Türkçe, İngilizce ve İtalyanca dillerinde iki versiyon olarak yayınlanan “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor” kitabının lansmanı, fotoğraf sanatçıları İzzet Keribar ile Francesco Cicconi’nin sanatsal nitelikli Göbeklitepe çekimlerinden oluşan “Zamanın Mirası Fotoğraf Sergisi” ile bir resepsiyon eşliğinde 17 Aralık 2019’da Venedik Sarayı’nda gerçekleştirildi.

            Etkinliğe ev sahipliği yapan Prof. Dr. Karahan Uslu; “Türkiye, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan coğrafyası, İmparatorluk mirasına sahip, farklı dini ve etnik kimlikleri bünyesinde harmanlayan kültürel zenginlikleriyle, Dünya’nın en görülmeye değer ülkelerindendir. Bu değerlerimizi küresel ölçekte yaygınlaştırmak; turizmi geliştirmek kadar, toplumlar arası iletişimi arttırmak, ülkemizin kültürel diplomasi alanında elini güçlendirmek, en geniş ölçekte de uluslararası politik arenadaki konumlanışımızı desteklemek anlamına gelmektedir. Prof. Dr. Karahan Uslu “Göbeklitepe, Bereketli Hilal olarak adlandırılan, uygarlıklara beşiklik eden bölgenin adeta kilit taşıdır. Ülkemizin ilk ikonik destinasyonudur ve 5. Sanayi Devrimi’ni yaşayan günümüz insanlığına, bugüne geliş macerasının fısıldamakta, medeniyetin yapı taşlarını sunmaktadır. Eşsiz kültür hazinemizin ulusal ve uluslararası düzeyde hak ettiği değeri elde etmesine katkı vermek adına, Roma’nın ikiz kardeşi olan İstanbul merkezli bir Vakıf olarak, Akdeniz’in yani “Mare Nostrum”un, “Bizim Deniz”in iki dost ülkesi arasındaki kültür köprülerini geliştirmekle çerçevemizi çizip, projeyi İtalya ve Türkiye’de gerçekleştirilen etkinliklerle sürdürdüklerini” ifade edip, projelerini destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY ve İGA’ya teşekkür etti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan serginin açılışında “İnsanlık tarihi kadar birçok medeniyetin izlerini bırakmış olağanüstü kültürel ve tarihi zenginliğe sahip topraklar üzerindeyiz” diyerek Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesinin olumlu neticelerine bahsetti. Alpaslan konuşmasında “2019’un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinin çok büyük avantajlarını gördük. Göbeklitepe ülkemizin kültür, turizm ve sanat değerlerinin çok güçlü bir şekilde tanıtılmasının bir aracı olduğundan bahsetti. 

İlk ayağı Roma’da, ikinci ayağı Şanlıurfa’da gerçekleştirilen projenin İstanbul ayağında yer alan etkinlikte İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani, “Türkiye’nin son derece güzel ve önemli arkeolojik mirasının geliştirilmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.” diye konuştu. 

Etkinlik Vakıf mütevelli heyet üyelerimizin yanısıra, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Bülent Eczacıbaşı, Funda Acar, Hüsnü Akhan, Demet Sabancı, Ethem Sancak, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Zeynel Abidin Erdem, Emine Erdem, Feryal Gülman, İmam Altınbaş, Aldo Kaslowski, Zuhal Pirinççioğlu’nun da aralarında bulunduğu iş, sanat ve akademi dünyasından seçkin şahsiyetlerin geniş ölçekli katılımıyla gerçekleşti.