Loading...

Haber Detay

Kültürlerarası İletişime Katkı Sağlayan “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor Projesi” Roma’da Gerçekleştirildi.

  • Tarih : 21.10.2019

Çankaya Üniversitesi HİR Bölüm Başkanı ve Yıldız Sarayı Vakfı (YSV) Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun ev sahipliğinde, 21 Ekim Pazartesi akşamı “Geçmişi Anlamak Yarına Yürümek” paneli ile “Zamanın Mirası” fotoğraf sergisi Roma’da gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif İşleri Genel Müdürlüğü desteği ile gerçekleştirilen “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor Projesi” kapsamında; Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun moderatörlüğünde, Milano Politeknik Üniversitesi’nden Arkeoastronom Prof. Dr. Giulio Magli, Iğdır Üniversitesi’nden Arkeolog Prof. Dr. Bahattin Çelik ve Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Göbeklitepe Kazı Koordinatörü Dr. Lee Clare’in katılımıyla “Geçmişi Anlamak Yarına Yürümek” paneli düzenlendi.

Program açılışında YSV Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Türkiye’nin kültür diplomasisi alanında etkin çalışmalar yürüten bir ülke olduğunu, sivil toplum kuruluşlarının da bu sürece katkı vermesinin önemini” belirterek, “iki dost ülke olan Türkiye, İtalya arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi için katkı vermenin, yaşanılan uluslararası hassas süreçlerdeki politik ve sosyal değerine” vurgu yaptı. Prof. Dr. Karahan Uslu, “Dünya’nın 0 Noktası” olarak ifade edilen, 12 bin yıl önceki hikayemize inanılmaz bir yolculuk yapma imkanı sağlayan, ikonik kült merkezi Göbeklitepe memleketim Şanlıurfa’nın sunduğu eşi benzeri olmayan bir armağandır. Uzun yıllardır kapsamlı projelere imza atan Yıldız Sarayı Vakfı olarak, ülkemizin en değerli kültür hazinesini tanıtmak üzere uluslararası bir projeyi şu anda Roma’ da yürütmekten, akabinde Şanlıurfa’da da gerçekleştirecek olmaktan, projenin finalinde de konuya odaklanan çok dilli bir kitap yayınıyla daha geniş kitlelere kalıcı bir biçimde ulaşabilmekten onur duyuyoruz” dedi. Prof. Karahan Uslu’nun yanısıra Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Özgür Yavuzer, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’da açılış konuşmacıları arasında yer aldı. Proje sponsorları arasında yer alan THY ve İGA temsilcileri ile Kültür ve Turizm Bakanlığını temsilen etkinliğe katılan Bakan Yardımcısına teşekkür plaketleri takdim edildi.

Çok sayıda İtalyan davetlinin katıldığı panelin ardından gitar virtüözü Ahmet Kanneci’nin Türk ve İtalyan ezgilerinden derlediği müzik dinletisi gerçekleştirildi. Aynı etkinlik kapsamında Türkiye’nin duayen fotoğraf sanatçılarından İzzet Keribar ve İtalyan fotoğraf sanatçısı Francesco Cicconi’nin Göbeklitepe ören yerinde gerçekleştirdikleri özel çekimlerle oluşan “Zamanın Mirası” fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı, PTT’nin 2019 Göbeklitepe Yılı’na özel olarak bastığı Göbeklitepe Hatıra Pul Albümü dağıtıldı, etkinlik davetlilere verilen resepsiyon ile son buldu.